6 adımda kendinizi internetten silin

2269
0

İnternetten tamamen silinmek için yapmanız gerekenler kolay değil, ama bu 6 adımda varlığınızı en aza indireceksiniz.

Sonunda şebekeden ayrılmaya hazır mısın? O kadar da basit değil, ama işte sizi doğru yönlendirecek ve internetten silinmenize yardımcı olacak 6 adım.

Bu yazıyı okuyorsanız, kişisel bilgilerinizin halka açık olması muhtemeldir ve “halk” derken her yerdeki herkesi kastediyoruz. Peki, kendinizi internetten silmek, şirketlerin bilgilerinizi almasını nasıl önleyebilir? Kısa cevap: olamaz. Ne yazık ki, kendinizi hiçbir zaman tamamen internetten silemezsiniz, ancak çevrimiçi ayak izinizi en aza indirmenin, verilerinizin oraya ulaşma şansını azaltacağı yollar vardır. İşte bunu yapmanın aşamaları.

Ancak, bir uyarıda bulunalım: bilgilerinizi internetten silme, aşağıda ortaya koyduğumuz gibi, potansiyel işverenlerle iletişim kurma kabiliyetinizi olumsuz etkileyebilir.

Altı adımda kendinizi internetten silin

1. Alışveriş, sosyal ağ ve web servis hesaplarınızı silin veya devre dışı bırakın

Hangi sosyal ağlara sahip olduğunuzu düşünün. Facebook, Twitter, LinkedIn ve Instagram gibi büyük olanların yanı sıra, Tumblr, Google+ ve hatta MySpace gibi sitelerde hala kişisel hesabınız var mı? Reddit hesabınızdan ne haber peki? Hangi alışveriş sitelerine kayıt oldunuz? Yaygın olanlar Amazon, hepsiburada.com, incehesap.com ve diğerlerinde depolanan bilgilerinizi içerebilir.

DeleteMe gibi bir servis kullanmak, kendinizi internetten silerken başınızın daha az ağrımasını sağlar.

Bu hesaplardan kurtulmak için hesap ayarlarına gidin ve hesabınızı devre dışı bırakmak, kaldırmak veya kapatmak için bir seçenek arayın. Hesaba bağlı olarak, Güvenlik veya Gizlilik veya benzeri bir şey altında bulabilirsiniz.

Belirli bir hesapta sorun yaşıyorsanız, çevrimiçi olarak “Nasıl silinir” ifadesini ve ardından silmek istediğiniz hesabın adını aramayı deneyin. Söz konusu hesabın nasıl silineceği konusunda bazı talimatlar bulabilirsiniz.

Herhangi bir nedenle bir hesabı silemiyorsanız, hesaptaki bilgileri gerçek bilgilerinizden başka bir şeyle değiştirin – sahte veya tamamen rastgele bir şeyle.

2. Veri toplama sitelerindeki hesaplarınızı kapatın

Bilginizi toplayan şirketler var. Bunlara veri brokerleri deniyor ve Spokeo, Whitepages.com, PeopleFinder gibi isimlerle birlikte birçok site var. Çevrimiçi yaptığınız her şeyden veri toplarlar ve daha sonra size özel olarak reklam vermek ve daha fazla şey satmak için bu verileri ilgilenen taraflara satarlar.

Artık bu sitelerde kendinizi arayabilir ve adınızı kaldırmak için her bir siteyi ayrı ayrı ele alabilirsiniz. Sorun şu ki, her siteden çıkma prosedürü farklı ve bazen faks gönderme ve gerçek fiziksel belgeleri doldurmayı da içeriyor. Fiziksel. Evrak. Hangi yıldayız ki?

Neyse, bunu yapmanın daha kolay bir yolu joindeletme.com’da DeleteMe gibi bir hizmet kullanmaktır. Yılda 129 $ karşılığında bu servis sizin için tüm bu monoton çemberlerin içinden geçecektir. İsminizin bu sitelere tekrar eklenmediğinden emin olmak için birkaç ayda bir tekrar kontrol eder.

Bir uyarı da daha bulunayım; bu veri broker sitelerinden çıkarsanız, kendinizi çoğunlukla Google arama sonuçlarından da çıkaracak ve bu nedenle insanların sizi bulmasını zorlaştıracaksınız. DeleteMe ayrıca, işlemi kendiniz yapmak istiyorsanız, her bir veri aracısından kendinizi nasıl çıkaracağınız konusunda bir dizi kendin yap kılavuzu sunar.

3. Bilgilerinizi direk web sitelerinden kaldırın

Öncelikle, çevrimiçi listelenmediğinizden emin olmak için telefon şirketinize veya cep telefonu sağlayıcınıza danışın ve eğer öyle iseniz onlardan adınızı kaldırmalarını isteyin.

Eski bir forum yayınını veya gün içinde yazdığınız eski utanç verici bir blogu kaldırmak istiyorsanız, o sitelerin web yöneticisi ile ayrı ayrı bağlantı kurmanız gerekir. İrtibata geçilecek doğru kişiyi bulmak için sitenin Hakkımızda ya da

Kişiler bölümüne bakabilir veya whois sitesine gidebilir ve iletişim kurmak istediğiniz kişinin adını arayabilirsiniz. Tam olarak kiminle iletişim kurulacağı hakkında bilgi bulmalısınız.

Maalesef, özel web sitesi operatörleri yayınlarınızı kaldırmak zorunda değildir. Bu nedenle, bu sitelerle iletişim kurarken kibar olun ve yayınların neden kaldırılmasını istediğinizi açıkça belirtin. Umarım onlar gerçekten takip eder ve kaldırırlar.

Olmazlarsa, 4. nolu başlık daha az etkili, ancak yine de uygulanabilir bir seçenek olacaktır sizin için.

4. Kişisel bilgilerinizi web sitelerinden kaldırın

Biri sizin TC kimlik numaranız veya banka hesap numarası hassas bilgilerinizi yayınlarsa ve gönderildiği sitenin web yöneticisi tarafından kaldırılmaması durumunda, Google’a kaldırılması için yasal bir istek  gönderebilirsiniz.

Kişisel bilgilerinizin inatçı bir siteden kaldırılmasını sağlamak için Google’ın yasal yetkilerini kullanmanız gerekebilir.

Kaldırma işlemi biraz zaman alabilir ve başarılı olacağının garantisi yoktur, ancak kendinizi bu kadar savunmasız bir durumda bulursanız en iyi yoldur.

5. Eski arama sonuçlarını kaldırın

Google’ın URL kaldırma aracı, internetten geçmiş hataların kanıtlarını silmek için kullanışlıdır.

Diyelim ki, hakkınızda kurtulmak istediğiniz bilgileri içeren bir web sayfası var. Mesela işten ayrıldıktan sonra eski işvereninizin personel sitesi gibi. Sayfayı güncellemelerini sağlamak için onlara ulaşırsınız. Onlar da yapar, ancak adınızı Google’da aradığınızda, sayfa hala arama sonuçlarınızda görünür – adınız bağlantıyı tıklattığınızda hiçbir yerde bulunmasa da. Bu, sayfanın eski sürümünün Google’ın sunucularında önbelleğe alındığı anlamına gelir.

İşte bu aracın işe yaradığı yere geldik. URL’yi Google’a önbelleklenmiş arama sonucunu silerek sunucularını güncelleyeceğini ve artık sayfa ile ilişkilinizin kalmayacağını umarak yollayın. Google’ın, önbelleğe alınmış bilgileri böyle nedenlerle kaldıracağının garantisi yoktur, ancak varlığınızın mümkün olduğu kadarını Internet’ten silmeye çalışmanız gerekir.

6. Malesef, atmak isteyeceğiniz son adım, e-posta hesaplarınızı kaldırmaktır.

Sahip olduğunuz e-posta hesabının türüne bağlı olarak atacağınız adım miktarı değişebilir.

Hesabınıza giriş yapmanız ve ardından hesabı silme veya kapatma seçeneğini bulmanız gerekir. Bazı hesaplar belli bir süre açık kalacaktır, bu yüzden tekrar etkinleştirmek isterseniz yapabilirsiniz.

Bu arada, önceki adımları tamamlamak için bir e-posta adresi gereklidir. Hepsini silmeyin yani.

Önceki İçerikEn iyi Netflix taktikleri, püf noktaları ve bilinmeyenleri
Sonraki İçerikYavaş bilgisayar nasıl hızlandırılır?