Çevrimiçi olduklarında çocuklarınızı nasıl korursunuz?

2391
0

Çocuklarınızın çevrimiçi güvende olduğunu tespit etmek için en iyi uygulama ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.

Çocuğunuz için çok özel bir tatil hediyesi düşündüğünüzde, ilk akla gelen şeylerden biri akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayar. İnternete bağlı olmadıkça bu cihazların çok kullanışlı olmadığı yaygın bir bilgidir. Ancak, çevrimiçi olduklarında çocuklarınızın güvenli sitelerde olduğundan nasıl emin olabilirsiniz?

Araştırmalara göre, çocuklar günde dokuz saatten fazla internette sörf yapıyorlar. Çok zaman, değil mi? Tüm bu süre boyunca internette ne yaptıklarını ve deneyimlerini sorunsuz tutmak için onlara yeterli bilgi verip vermediğinizi merak ediyor olmalısınız.

Her şeyden önce, çocuklarınızın yüklememesi gereken kabataslak uygulamaları takip etmek son derece önemlidir. Söylemesi yapmasından daha kolaydır, çünkü çocukların bu istenmeyen uygulamaları ebeveynlerden gizlemelerinin birçok yolu vardır. Hangi kırmızı bayraklara dikkat edeceğinizi bilmelisiniz.

Örneğin, YouNow adlı uygulamayı hiç duymamış olabilirsiniz, ama ne olduğunu tahmin edin – gençler arasında son derece popüler. Zaten çocuklarınızın cihazlarında olması muhtemel bir akış uygulamasıdır. ‘Sıkılmış’, ‘şarkı söyleme’ ve ‘dans etme’ gibi çok tend yaratan hashtag’ler var. ‘sleepingsquad’  YouNow üzerinde trend olan başka bir hashtag, uyurken insanları öne çıkarıyor.

Her neyse, bu hizmeti kullanırken, çocuklar çoğunlukla evlerinde yaptıklarını canlı olarak paylaşırlar. Ayrıca diğer kullanıcılarla sohbet ederler. Bu temelde zararsız görünse de, işler tersine dönebilir. Çocuklar hızla daha fazla beğeni almaya karar verdiklerinde, ne yaptıklarını asla bilemezsiniz. Ayrıca, tonlarca hassas bilgiyi açıklarlar. Bu, ebeveynlerin göz kulak olması gereken sadece bir çevrimiçi hizmettir.

Ayrıca WhatsApp, ooVoo ve Kik gibi çeşitli mesajlaşma uygulamalarını da kontrol etmekte yarar var. Ayrıca, mesajların 24 saat içinde otomatik olarak silindiği Snapchat gibi hizmetler de vardır. Tinder, MeetMe ve Skout gibi arkadaşlık uygulamaları da ebeveynlerin gündeminde olmalıdır.

Belirli bilgileri veya diğer uygulamaları gizleyen akıllı telefon uygulamaları da sizi bilgilendirmelidir. Vaulty adlı uygulama mesela fotoğrafların ve videoların şifre korumalı bir klasörde tutulmasına izin verir. Ayrıca, kasaya erişmeye çalışırken yanlış şifre giren herkesin fotoğrafını çeken bir ‘Mugshot’ özelliği ile birlikte gelir. Bir başka popüler uygulama olan Hide it Pro da benzer şekilde çalışıyor, ancak daha fazla gizlilik için bir ses yöneticisi olarak gizleniyor. Multimedya, mesajlar ve uygulamalar için güvenli bir kasa.

Peki çocuklarınızı akıllı araçlarını kullandıklarında korumanın yolları nelerdir? Aşağıda, çocuklarınızın çevrimiçi güvenli olduğunu tespit etmek için en iyi uygulama ipuçları verilmiştir.

1. İpucu: Konum önemlidir

Çocuklarınızın görebileceğiniz bir yerde bir PC veya akıllı telefon kullandığından emin olun. Bu şekilde izlediklerine ve yazdıklarına rahatça bakabilirsiniz. Örneğin, ebeveynler, oğullarının veya kızlarının çevrimiçi etkinliklerine dikkat çekmeden sekmeleri takip ederek akşam yemeği pişirebilirler. Bu omuz sörfü ile ilgili değil; bu makul önlemler almakla ilgilidir. Anketler, ebeveynlerin yaklaşık %20’sinin çocuklarının internette uygunsuz şeyler yaptığını gördüklerini söylüyor. Daha da endişe verici olan şey, ebeveynlerin %60’ının çocuklarının çevrimiçi ortamda ne yaptığını gerçekten bilmediklerini söylediğidir.

2. İpucu: Sosyal medyayı takip edin

Başlangıç olarak, sosyal ağlar için çocuğunuzun tüm kimlik doğrulama ayrıntılarını alın. Bir hesap açmak istiyorlarsa, kullanıcı adlarını ve şifrelerini sizinle paylaşmaları gerekecekleri bir kural uygulayın. Dahası, onları arkadaşınızın listesine ekleyin, takip edin ve sosyal çevrelerinde neler olduğunu takip edin. Bazı çocuklar rahatsız edici yorumlar yazabilir veya sosyal ağa ait olmayan fotoğraflar yükleyebilir. Bunları izlemek, bu tür senaryoları önlemeyi ve sıralamayı kolaylaştırır.

3. İpucu: Paylaşım göründüğü kadar zararsız değil

Çocuklarınıza, çevrimiçi olarak yayınladıkları tüm bilgilerin dijital ayak izlerini oluşturduğunu ve profilinin herkese açık veya özel olmasına bakılmaksızın orada kaldığını söyleyin. Birçok çocuk kendileri ve aileleri hakkında fazla paylaşım yapma eğilimindedir, bu nedenle ebeveynler ne kadar kaygan bir eğim olabileceğini vurgulamalıdır. Çeşitli sahtekarlıkları sürdürmek için sosyal ağlarda OSINT (açık kaynaklı istihbarat) yürüten suçlular var, bu nedenle çocuklarınızın çok fazla kişisel ayrıntı vermesine izin vermek kesinlikle kötü bir fikir.

4. İpucu: Proaktif olun

Bu çok önemlidir. İşlerin kontrolden çıkmasını önlemek için ebeveyn kontrol yazılımını kullanın. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok ücretsiz ve ticari sürüm var. Ebeveyn kontrolü yazılımı çocuğunuzun nerede olduğunu takip eder, İnternette geçirdikleri süreyi kısıtlamanızı kolaylaştırır ve istenmeyen web sitelerinden uzak durmalarını sağlamak için etkili bir yol sağlar.

Çocuğunuz gerçekten belirli bir siteyi ziyaret etmek istiyorsa, uygulama size uygun isteği içeren bir mesaj göndermek için kullanılabilir. Ek olarak, çocuğunuzun cihazını veya belirli uygulamaları kilitleyen ve yanıt gönderene kadar kilidi açmayan özel mesajlar gönderebilirsiniz. Bu tür yazılımlar ayrıca uygulamaları beyaz listeye eklemenizi sağlar. Sonuç olarak, etkili bir ebeveyn kontrolü aracı, çocuğunuzun tüm cihazlarında çevrimiçi güvenlikleri konusunda hiçbir şansa sahip olmamak için yeterli ayrıcalık sağlayan tek elden bir çözümdür. Çocuklarınızın siber alanda ne yaptığını izlemek ve sınırlamak günümüz dünyasında tamamen normaldir.

5. İpucu: Eğitin ve ödüllendirin

Öğretme gücünü hafife almayın. Çocuklarınızla çevrimiçi güvenliğin temelleri hakkında konuşun ve sosyal mühendislik ve siber iletişim gibi ortak tehlikelere özellikle vurgu yapın. Onlara yeni bir cihaz verdiğinizde, önce cihazın nasıl doğru şekilde kullanılacağını açıklayın. Son olarak, ilerledikçe ilerlemelerini ödüllendirdiğinizden emin olun.

Önceki İçerikVideolarınızı MKV’den MP4’e nasıl dönüştürürsünüz
Sonraki İçerikPC veya Mac’inizde mavi ışık filtresi nasıl kullanılır