Kod yazmaya başlayacaklara tavsiyeler?

2805
0

Kod yazmayı öğrenmek istediğinizde bu devasa evrene ilk adımınız atmak biraz göz korkutucu gelebilir. İşte işinize yaracak tavsiyeler

İhtiyacınız olan tüm yardımı alabileceğiniz, yeni teknikler öğrenebileceğiniz ve bu öğrenme sürecini en heyecanlı en azından kodlamanın heyecanlı hali ne kadarsa o hale getirmek için kullanabileceğiniz bol miktarda ücretsiz veya çok ucuz kaynak var.

Teknoloji endüstrisine geçiş yapmak isteyen bir yetişkin, en son dili öğrenmek isteyen bir öğrenci ya da sadece yazılım ve hizmetlerin nasıl çalıştığını anlamayı merak eden biri olun, kod yazma ve programlama yolculuğunuza başlamak için tek ihtiyacınız olan bir bilgisayar ve internet erişimi.

Kod yazmaya başlayacaklara tavsiyeler

 

Kod1
Kendinize sorun: Neden kodlamayı öğrenmek istiyorsunuz?
Bir programlama dili öğrenme isteğinizin nedenlerini ama gerçek nedenlerini düşünmek için kendinize birkaç dakika (veya bir gün) verin. Kendine karşı dürüst ol. Bir terfi için en düşük seviyeyi öğrenmeye mi çalışıyorsun? Büyük bir kariyer değişikliği mi yapmak istiyorsunuz? Bir sonraki en büyük uygulamayı oluşturmak ister misiniz? Harika bir şeyler yapmak için çeşitli akıllı cihazlarınızı programlayarak oda arkadaşlarınızı heyecanlandırma peşinde misiniz?

Cevabınız, hangi programlama dilini (dillerini) öğrenmeniz gerektiği ve hedefinizin ne tür bir taahhüt (zaman ve para olarak) gerektirebileceğini belirlemeye yardımcı olabilir. Örneğin, rüyanız bir sonraki mükemmel işletim sistemini veya PhotoShop’u bitirecek bir alternatif oluşturmaksa, veri yapısı, algoritmalar ve bellek tahsisi gibi daha karmaşık konuların yanı sıra size C ++ ‘ı öğreten resmi bir bilgisayar bilimi eğitiminden faydalanabilirsiniz.

Kod2
Öte yandan, teknik kariyere geçiş yapmak isteyen kariyerinin ortasında bir profesyonelseniz, kısa vadeli bir kodlama eğitimi ikinci dereceye kadar borca girmekten daha mantıklı olabilir. Tek yapmanız gereken web siteleri oluşturmak veya telefonunuzu sınırlarına kadar zorlamaksa, etkileşimli dersler ve ücretsiz çevrimiçi kursların bir araya gelmesi sizi ilerletmek için yeterli olabilir.

Kod3
Doğru programlama dilini seçin
Neden kodlamak istediğinizi anladıktan sonra, hangi programlama dilini çözmeniz gerektiğini daha kolay bir şekilde belirleyebilirsiniz. Öğrenilecek tek bir “en iyi” programlama dili olmasa da, bazı diller diğerlerinden daha kullanıcı dostudur. HTML ve CSS kodlama dünyasına en kolay giriş noktaları olarak kabul edilir, ancak bunlar yalnızca temel web siteleri geliştirmek istendiğinde yararlıdır.

Ödeme sistemleri veya veritabanları içeren daha etkileşimli web siteleri için Javascript, PHP, SQL ve Python’u bilmeniz gerekir. Mobil uygulama üreticileri iOS uygulamaları yapmak için Swift veya C’yi ve Android uygulamaları için Java veya Kotlin’i kullanır. Video oyunu geliştiricileri, oyun fikirlerini hayata geçirmek için Unity’yi (hatta C#’ye) tercih ederler.

Kod4
Başlamak için hangi programlama dilini seçeceğinize karar veremiyor musunuz? Çoğu profesyonel, en geniş yarar ve kariyer esnekliğini sundukları için Python, C# veya JavaScript öğrenmeyi önerir.

Her şeyden önce, sadece bir şeyler öğrenmeye başlayın. Bir programlama diliyle rahat olduğunuzda, yeni bir müzik aleti veya yabancı dil öğrenmek gibi bir sonraki dili daha hızlı bir şekilde öğrenebileceksiniz.

Kod5
Bazı çevrimiçi kursları deneyin
Öğrenme programınız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız (veya yalnız başına gitmek istemiyorsanız), çevrimiçi bir kodlama kursu, kişisel bir kodlama eğitim kampına kapanmaktan daha iyi bir seçenek olabilir.  Ancak, aynı programlama dillerini öğreten birçok farklı çevrimiçi sınıf vardır ve hangisinin sizin zamanınıza ve paranıza gerçekten değer olduğunu anlamak zor olabilir.

Kod6
Tam zamanlı bir eğitim kampı yapmadan daha fazla bire bir koçluk ve kariyer hazırlığı mı istiyorsunuz? Sadece kodlama hatalarınız veya sorularınız için acı çekmek yerine, bir öğretmenden yardım isteme fırsatına sahip olduğunuz abonelik modeli sertifikasyon kurslarına kaydolmayı deneyin.

Kaç kursu tamamladığınızdan bağımsız olarak, birçok yeni başlayan göreceli olarak temel bilgilerini uygulamada zorlanırlar. Bu amaçla, birçoğu sürekli olarak yinelenen tek bir projenin etrafında dönen Watch and Code’dan ücretsiz Pratik JavaScript kursunu önermektedir.

Kod7
Hesaplamalı düşünmeyi öğrenmeye odaklanın
Belirli bir programlama dilini öğrenmeye odaklanmak yerine, bir bilgisayarın anlayacağı şekilde problem çözmeyi de öğrenebilirsiniz. Başka bir deyişle, örüntü tanıma, algoritmalar ve soyutlamalar gibi kavramlardaki becerilerinizi geliştirin. Bu ilkeleri ne kadar iyi anlarsanız, bir sonraki dili öğrenmek o kadar kolay olacaktır (ve sonuç olarak daha iyi ürünler veya projeler tasarlayabilirsiniz).

İnternet sayesinde bilgisayar biliminin temellerini öğrenmek için dört yıllık bir üniversite programına kaydolmanız gerekmez; Bazı üniversite seviyesindeki sınıflar çevrimiçi olarak ücretsiz olarak (ya da uygun bir ücret karşılığında) kullanılabilir.

Harvard’ın CS50x’in Bilgisayar Bilimine Giriş’i ne kadar tavsiye etsek azdır. Kursu edX üzerinden ücretsiz olarak denetleyebilir ve tüm ödevleri tamamlayarak bir sertifika kazanabilirsiniz veya Youtube’da yayınlanan tüm dersleri kendi hızınıza göre izleyebilirsiniz.

Kod8
Bir kitap alın
Kodlamayı öğrenmenin en iyi yolu, bazı ölü ağaç yapraklarıyla yaklaşmanızı gerektirebilir – baştan sona takip edebileceğiniz gerçek bir kitap alıp okumaktan bahsediyoruz.

GitHub’da öğrenmeye çalıştığınız herhangi bir dil veya şablon için bir e-kitap bulabilirsiniz. Kendi kendini eğiten bir programcı olarak, meslekle ilgili daha geniş tavsiyeler sunan kitaplardan da yararlanabilirsiniz. Programlama gerçekten problem çözme ile ilgili olduğundan kitapların yeri yadsınamaz.

Kod9
Bazı etkileşimli eğitimlere veya kod oyunlarına göz atın
Kabul edelim: bir ekranda veya bir kitapta kod satırlarını okumak saçma görünebilir. Eylemdeki bir örneği gördüğünüzde, bu soyut kavram aniden mükemmel bir anlam ifade eder. Web’de bulabileceğiniz etkileşimli kodlama öğreticilerinin güzelliği budur.

Örneğin, FreeCodeCamp sadece kodlama kavramlarını web tarayıcınızdaki küçük parçalara ayırmakla kalmaz, her bir kavramı bir sonraki konuya geçmeden önce çözmeniz gereken ilgili bir alıştırma ile eşleştirir. Bu şekilde, eğlenceli şeylerin önüne atlayamazsınız; Bu site gerçekten sizi öğrenirken kodunuzun hatalarını ayıklamaya zorlar.

Kod10
Kodlama oyunları aynı zamanda programlamada ayaklarınızı suya sokmak için eğlenceli bir yoldur. Öldürmek için bir saatiniz varsa, kod oyunları oynamayı deneyebilirsiniz. Ek olarak, birçok okul Minecraft: Educational Edition’ı çocuklara kodlama bloklarıyla programlama temellerini ve hatta JavaScript’i öğretmek için zaten kullanıyor. (Bir Office 365 Eğitim hesabınız varsa, Minecraft’ın bu sürümünü ücretsiz olarak indirebilirsiniz.)

Özgeçmişinize ekleyebileceğiniz daha karmaşık bir oyun geliştirme rehberi ister misiniz? Gün boyu blokları delmek istemiyorsanız, CodinGame yaşınıza daha uygun olabilir.

Kod11
Favori cihazlarına (ve asistanlarına) yeni numaralar öğret
Amazon Eko gibi bir akıllı ev cihazınız var mı? Cihazlarınızın dijital asistanlarından daha fazla işlevsellik elde etmek için özelleştirilmiş mini programlar oluşturarak kodlama becerilerinizi test edebilirsiniz. Amazon’un Alexa’sı, en son haber başlıklarını okumak gibi birçok temel ses komutu “becerisi” biliyor olabilir, ancak Node.js, Java, Python, C# veya Go kodlarını kodlayarak onun daha karmaşık görevlerini öğretebilirsiniz. (Ya da daha kolay bir şeyle başlamak istiyorsanız, daha basit Alexa yetenek planları sitesini deneyin.)

Kodlamaya olan ilginiz daha sınırlı olabilir; örneğin, Raspberry Pi’nize kaliteli projeler yaptırmak için yeterince Python öğrenmek isteyebilirsiniz. Öyleyse, başkalarının kendi web sitesinde paylaştığı birçok projeyi kontrol ederek öğrenerek DIY yaklaşımını uygulayabilirsiniz.

Mevcut projeleri yeniden oluşturarak, son derece özelleştirilebilir cihazınızın iç işleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kod12
Kodlama hakkındaki videoları izleyin
Bazen, birisinin size nasıl yapıldığını göstermesini izlemek işleri kolaylaştırır. Bugünlerde neredeyse kodlama ile ilgili herhangi bir konu hakkında her türlü eğitim videosunu bulabilirsiniz: eski Google çalışanları kodlama röportajları üzerine çözümler paylaşıyor, YouTuberlar kodlama maratonlarını canlı yayınlıyor ve hatta istediğiniz herhangi bir dilde belirli bir hatayı nasıl gidereceğinizi bile gösteriyorlar

CS Dojo, TheNetNinja ve Harvard’ın CS50 YouTube kanalını kontrol etmenizi öneririm. Mükemmel bir kodlama videosu veya kanalı aramak için vaktiniz yoksa, LinkedIn Learning’in incelenmiş ve profesyonel görünümlü öğreticiler için geniş video kütüphanesine de göz atabilirsiniz. 30 ABD Dolarlık aylık ücretine rağmen sınırsız miktarda içerik ve konuyu tıka basa izleyebilirsin – LinkedIn Learning’i rahatsız edici kısıtlamalarla gelen diğer isteğe bağlı çevrimiçi sınıflardan daha iyi bir seçenek haline getirebilirsin.

Kod13
Kişisel projelerle pratik yapın
Tamamladığınız sertifika veya kodlama atölyesi ne kadar olursa olsun veya kaç tane programlama dili öğrendiyseniz, programlama projenizde kodlama becerinizin kanıtı olacaktır. Kişisel projeniz bir sonraki Google Haritalar’ı oluşturmak kadar hırslı olmak zorunda olmasa da, kapsamını sürekli olarak geliştirmek ve genişletmek için 7/24 üzerinde çalışmak isteyeceğiniz bir şey olmalı.

Küçükten başlayın, ama büyük düşünün. Projeniz, araç kutunuzda şu anda sahip olduğunuz becerileri içermelidir, ancak aynı zamanda bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için ihtiyaç duyacağınız gelecekteki özellikler ve beceriler için bir planınız olmalıdır. Kodlama becerilerinizi birkaç projede uygulamadan, profesyonel kodlama gösterileri için bile düşünülmezsiniz – bu yüzden planlama ve uygulamaya başlayın.

Kod14
Küçük Zaferleri Kutlayın
Kodlama detaylarda gizlidir, bu yüzden programlama profesörlerimizden birinin dediği gibi “küçük zaferleri kutlamak” gerekir. Her bir öğenin kendi başına çalışmasını sağlamak için pratik yapmak ve her kod satırının diğerleriyle birlikte – hatasız olarak çalışmasını sağlamak için sürekli test yapmak gerekir. Bir HTML etiketini kapatmak gibi doğru görünen küçük şeyler yapmazsanız, daha etkileyici ve karmaşık kodlar yazmak yerine basit bir söz dizimi hatası ayıklamak zorunda kalırsınız.

Kendine karşı sabırlı olmalısın; Birkaç ay süren bir çalışma veya birkaç açılış kampından sonra bir sonraki Fortnite’i kodlamayı beklemeyin. Bir web sitesinde hatasız bir düğün RSVP formunu kodlamak ya da basit ama doğru bir sayı tahmin oyunu yapmak, yeni başlayanlar için zaten önemli bir başarıdır. Sıkışırsanız, pes etmeyin. Bulabildiğiniz her yerde kesinlikle yardım aramalı, ancak tükenmeyi önlemek için ne zaman ara vereceğinizi de bilmelisiniz. Sonra dene, tekrar dene.

Kod15
Hata iletilerinizi Google’da araştırın
Bizim en iyi kodlama önerimiz: Kodunuzun neden bozulduğunu bulamıyorsanız, her zaman çevrimiçi çözümler arayabilirsiniz. Muhtemelen, o hatayı yapan ilk kişi siz değilsiniz, ve sonuçta, İnternet’teki biri kesinlikle sorununuza bir çözüm bulmuştur. Hata mesajınızı Google’a (veya tercih ettiğiniz arama motoruna) “kopyalayıp yapıştırın”, sadece tüm anahtar kelimeye bir çift tırnak işareti ekleyin, böylece sadece anahtar kelimeleri aramazsınız, sonra “Enter” ı tıklayın. Bu küçük Hile sizi doğru cevaba yönlendirecektir.

Hala sorun yaşıyorsanız, sorunuzu her zaman geliştirici forumları olan Stack Overflow, Reddit’in programlama alt dizini veya GitHub’a gönderebilirsiniz.

Kod16
Başka birinin kodunu hackle
Başkasının kodunu tersine çevirdiğinizde, nasıl çalıştığını görmek için her satırı test ederken büyük resmi daha iyi anlarsınız. Dışarıdaki tonlarca açık kaynaklı kod sayesinde, başka birinin (kusursuz) çalışmasını inceleyerek hemen hemen her şeyi öğrenebilirsiniz. İlham gelirse ve uğraştığınız programın bir bölümünü iyileştirirseniz, kodunuzu toplulukla tekrar paylaşmayı unutmayın.

Kod17
Bir akıl hocası edinin (veya bir başkasına öğretin)
Programlama topluluğu, yeni nesil programcılara yardım etmek isteyen insanlarla doludur. Git’i kodlama projelerini yönetmek için kullanan geliştiriciler için çevrimiçi hangout olan GitHub, çevrimiçi işbirliği için tasarlanmıştır. Geliştiriciler, projelerini sadece meslektaşlarına ev sahipliği yapmak ve paylaşmakla kalmaz, aynı zamanda topluma kod geribildirimi ve genel öneriler sunar.

GitHub aracılığıyla çevrimiçi yardımcı rehberler bulabilir veya yerel kodlayıcı Meetup etkinliğinde veya hackathonda diğer deneyimli geliştiricilerle tanışabilirsiniz. Programlama konusunda biraz tecrübe kazandıktan sonra, diğer insanların sorularına cevap verebilir, hatta yenilerini öğrenmek için öğrendiklerinizi bile öğretebilirsiniz – öğrendiklerinizi gerçekten bilip bilmediğinizi görmek için harika bir test.

Kod18
Kodlama eğitim kampına katılın
Kodlama eğitim kampları tartışmalı olabilir: Size çok sayıda beceri hakkında hızlı bir tanıtım ve deneyim sunacaklar, ancak yepyeni bir Google işine altın biletiniz olmayabilir.

Profesyonel olmak ve tam zamanlı bir geliştirici olmak istiyorsanız, özellikle sizi motive etmek için yapılandırılmış bir ortamda en iyisini öğrenebileceğiniz yoğun ve kişisel bir kodlama eğitim kampı size yardımcı olabilir

Bir eğitim kampının programlama hayallerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olup olmayacağına karar vermenize yardımcı olabilecek, mezunlarından ayrıntılı incelemeler de dahil olmak üzere, birçok çevrimiçi ve kişisel kurs Raporu’na göz atın.

Önceki İçerikSpotify’dan şarkı nasıl indirilir?
Sonraki İçerikSosyal medyada birşey satmadan nasıl para kazanılır?