Bilmeniz Gereken 25 Temel Windows Klavye Kısayolu?

2752
0

Düzenli olarak Windows kullanıyorsanız, bu makale kesinlikle verimliliğinizi artıracaktır. Bu kısayolları bilmeyenler bilgisayar kullanıyorum demesin…

Aşağıda derlenenler, günlük çalışmalarınızda sizi esnetmenize yardımcı olacak Windows klavye kısayollarının özel bir listesidir.

Bazılarını daha önceden biliyor olabilirsin, ama kesinlikle daha önce duymadığın bazı gizli cevherler var. Onları kullanmaya başladığınızda, Windows’ta gezinmenin ve çalıştırmanın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

Bilmeniz Gereken 25 Temel Windows Klavye Kısayolu

Temel Kısayollar

Bilmeyenler vardır diye önce en temel kısayollarla başlayalım.

1. Ctrl + Z: Geri Al

Ne yaptığınıza veya nerede yaptığınıza bakılmaksızın Ctrl + Z bir cankurtarandır. Kimse bu işlev olmadan hayatta kalamaz.

Hangi programı çalıştırdığınız farketmez – bu fonksiyon son girişinize dönmenize yardımcı olur. Bu yüzden hatalarınızla ilgili çok fazla endişe etmeyin.

2. Ctrl + A: Tümünü Seç

Yine, hangi programda çalıştığınıza bakılmaksızın, bu kısayol tuşu, kullandığınız program ya da uygulamadaki tüm metni, dosyaları, klasörleri veya öğeleri seçer.

Fareyi her yere sürüklemeye gerek yok. Düşündüğünüzden daha faydalı bir kısayol.

3. Ctrl + C: Kopyala

Ne istediğini seçtin. Şimdi ne olacak? Elbette kopyalamak istersin.

Bu muhtemelen insanların Windows sistemlerinde çalışırken kullanabilecekleri en iyi kısayol tuşlarından biri. İstediğinizi kolayca kopyalayın ve istediğiniz yere yapıştırmaya hazır olana kadar sizinle birlikte kalsın.

4. Ctrl + V: Yapıştır

Kopyaladığınız her şeyi kolayca yapıştırın. Metin, dosya, resim veya klasör olabilir. Her şeyi bir araya getirmek için çok yararlı bir özellik.

Orijinal biçimlendirme olmadan düz basit bir metni yapıştırmak istiyorsanız, sadece Shift ekleyin. yani, Ctrl + Shift + V

5. Ctrl + X: Kes

Belirli bir yerden bir parça metin / tablo / resim / dosya mı istiyorsunuz ?

Basitçe seçin ve Ctrl + X kısayolunu kullanın. Parça çıkarılır ve kopyalanır. Sonra istediğiniz yere yapıştırmak için yapıştırma kısayolunu kullanın.

6. Alt + Tab: Ekranı/Sekmeleri Değiştirin

Bu bir süredir zaten mevcuttu ve Windows işletim sistemindeki güncellemelerle geliştirildi. Basitçe Alt ve sonra Tab tuşuna basın, sonraki sekmeye / ekrana geçeceksiniz.

Alt düğmesini basılı tutarken Sekme düğmesine dokunarak birden çok ekran arasından seçim yapabilrisiniz.

7. Ctrl + Alt + Del: Görev Yöneticisini Başlat

Bir uygulama gecikmeye başladığında veya yanıt vermeyi bıraktığında veya sadece Windows işletim sisteminiz durduğunda ve bir program kitlendiğinde ne olur. Ctrl + Alt + Del’e bastığınızda görev yöneticisi adlı sihirli bir kutu açarsınız.

Daha sonra hangi programların / uygulamaların PC’nizi yavaşlattığını ve görev yöneticisinin kendisinden kapattığını kontrol edebilirsiniz. Bilgisayarınızı yeniden hayata döndürün!

8. Alt + F4: Uygulamayı Kapat

Bu kısayol, onlarca yıldır var olmuştur! Sadece alt + F4 fonksiyon tuşuna basın, kapattığınız uygulamayı göreceksiniz.

Ancak, kapanmadan önce çalışmanızı kaydetmenizi isteyecek kadar akıllıdır. Ayrıca tarayıcınızdan oyunlara ve özel uygulamalara kadar hemen hemen her şeyde çalışır.

9. Ctrl + F: Bul

Bir belge veya tarayıcı üzerinde belirli bir anahtar kelime mi arıyorsunuz? Ctrl + F, anahtar kelimeyi yazabileceğiniz hızlı bir çubuk açacak ve bu anahtar kelimeyle eşleşen tüm sonuçları size gösterecek kullanışlı bir kısayoldur.

10. Ctrl + H: Bul ve Değiştir

Yalnızca bazı anahtar kelimeler bulmak değil, aynı zamanda bunları değiştirmek mi istiyorsunuz? Hiç sorun değil. Ctrl + H kısayolu kullanışlıdır.

Sadece tuşlara basın ve bir kutu açılacaktır. Bulmanız ve değiştirmeniz gereken kelimeyi yazmanız yeterlidir. Çoğu belge türü için çalışır.

11. Ctrl + E: Arama kutusunu seçin

İster dosya gezgininizde ister tarayıcınızda olsun, Ctrl + E tuşlarına basarak arama / gezinti çubuğunuzu seçip doğrudan yazmaya başlayabilirsiniz. Hemen deneyebilirsiniz!

12. Ctrl + N: Yeni bir pencere aç

Ctrl + N tuşlarına birlikte basmak, tarayıcınızda veya çevrimdışı çalışıyor olmanıza bağlı olarak yeni bir dosya veya pencere açar. Bu Windows kısayolu, çoğu çevrimdışı uygulama ve windows için yapılan çevrimiçi tarayıcılarla iyi çalışır.

13. Ctrl + Fare Kaydırma Tekerleği

Metin çok mu küçük? Ayrıntıları daha net görmek ister misiniz? Belki de yakınlaştırmayı gerektiren bir Infographic görüntülüyorsunuz? Bu kısayol tam olarak bunu sağlar.

Bu komutu kullanıyorsanız, dosya ve klasörlerinizin daha büyük görünmesini sağlar ve tarayıcınızdaysanız, sadece sayfayı yakınlaştırır.

Yukarıdaki komutlar, Windows kullanırken kullanmanız gereken temel kısayollardır. Bunların çoğu tarayıcılar veya kullandığınız başka herhangi bir özel yazılım üzerinde çalışır.

Windows Gezintisi için Gelişmiş Kısayol Tuşları

14. Win + L: Ekranı Kilitle

Bilgisayarınızın başından kalkmak ancak sistemi kapatmak veya sisteminizi uykuya sokmak istemiyor musunuz? Win + L harika bir kısayol. Ekranınızı kilitlemenize yardımcı olur ve şifrenizi tekrar girmedikçe kimse açamaz. (Sisteminiz için belirlenmiş bir şifreniz olduğunu varsayarsak tabii)

15. Win + D Masaüstünü Göster

Aslında hızlı bir simge durumuna küçültme seçeneği. Kaç tane sekme / pencere açık olursa olsun, bu kısayol hepsini hızlı bir şekilde küçültür ve size masaüstünü gösterir ve birkaç tıklamayla dosyalara / uygulamaya erişmenize izin verir.

16. Win + Tab (+ Shift): Görev Görünümünü Değiştirme

Alt + Tab’in yaptıklarına çok yakın ancak daha gelişmiş bir seviye Windows uygulaması gezginidir. Bastığınızda tüm açık programların ve en çok kullanılan programların kutularını göreceksiniz.

Ayrıca Win + Tab komutuyla shift tuşuna da basarak aralarında dolaşabilir veya atlayabilirsiniz.

17. Win + C: Cortana’yı Açtı

Ses hayranı mısın? Cortana’yı yoğun şekilde kullanıyor musunuz? Win + C kısayolunu kullanarak onu çağırabilir ve sonra bilmek istediklerinizi sorabilirsiniz.

Cortana sadece destekleyen ülkerde mevcut ve malesef Türkiye bu ülkelerden biri değil

18. Win + Prtscn: Ekran görüntüsü kaydet

Prtscn ekran görüntüsünü almanıza izin verirken, yan taraftaki windows düğmesine basmak ekran görüntüsünü otomatik olarak kaydetmenizi sağlar. Resimlerinizin klasöründe ekran görüntüsünü PNG olarak kaydedileceği bir klasör bulunur. Başka bir ekran görüntüsü aracı eklemenize gerek yok!

19. Win + I: Ayarları Aç

Ayarlar sekmesini hızlı bir şekilde açmanız mı gerekiyor? Ayarlar sekmesine ulaşmak için 3-4 noktaya göz atmanıza gerek yok. Sadece Win + I tuşlarına basın ve Windows için ayarlar menüsünü açabilirsiniz.

20. Win + S: Windows içinde Ara

Bilgisayarınızda bulamadığınız dosya veya uygulamalar her zaman olacaktır. Bunun için Windows arama çubuğunu tanıttı.

Win + S tuşlarına basarak kolayca açabilirsiniz ve aramak istediğiniz dosya adını yazabilirsiniz. Ek olarak, Cortana arama ile entegre olduğundan, ek sorular sormak için de kullanabilirsiniz.

21. Fn + F2: Yeniden Adlandır

Donanım üreticisine bağlı olarak, F2 tuşları, ses açma / kısma, wifi açma / kapama gibi çeşitli işlemleri gerçekleştirir. Bununla birlikte, Fn + F2 tuşlarını kullanarak, bir dosya / klasör seçildiğinde, Dosyayı yeniden adlandır seçeneğini hızlı bir şekilde kullanabilirsiniz. Sağ tıka elveda deyin.

22. Fn + F5: Yenile

Bilgisayarınız kitlenmiş ve işlemci yetmiyor mu? Yenile bazı şeyleri hareket ettirmek için iyi bir eski yöntemdir. Fn + F5 tuşlarına basmak pencereleri yenileyebilir veya tarayıcınız üzerinde çalışıyorsa, onu da yenileyebilir.

23. Win + X: Gizli Menü

Windows’un gizli bir menüsü olduğunu biliyor muydunuz? Win + X tuşlarına basın ve pop-up’ı görün. Sistemin tüm temel alanlarına erişmenizi sağlayacaktır.

24. Win + V: Bildirimler arasında gezin

Sisteminizde bildirimleri ve uyarıları yapılandırdıysanız, bu kısayol bunların tümü arasında kolayca geçiş yapmanıza yardımcı olur. Bildirimleri olan insanlar için son derece yararlı.

25. Win + Ctrl + B: Bir bildirim görüntüleyen uygulamayı aç

Çalışıyorsunuz ve dikkatinizi gerektiren bir bildirim açılıyor. Peki sadece Win + Ctrl + B kullanın ve kaşif size bildirimi gönderen uygulamaya geçecektir. Hızlı değil mi?

Önceki İçerikHızlı Klavye Kullanma Teknikleri?
Sonraki İçerikNetflix izleme geçmişi nasıl silinir?