Temu Nedir? Türkiye’de Yasak Mı?

12
0

AliExpress’in ardından yeni bir Çinli ticaret şirketi ortaya çıktı. Temu, Çinli alışveriş devi geçen yıl tüm dünyada büyük ses getirdi. Bu senede aynı şekilde devam etti. Çevrimiçi pazar, güneş gözlüklerinden blenderlere ve çocuk oyuncaklarına kadar bir dizi son derece ucuz ürün sunuyor.

Temu’nun turuncu reklamlarını sosyal medyada görmüş olabilirsiniz. e-ticaret platformunun gülünç derecede düşük fiyatlarını ve tuhaf ürün dizisine sahip. Ticaret platformu, Türkiye’de de büyük ölçüde rağbet gördü. Ancak sonrasında yeni bir vergilendirmeye tabi tutuldu.

temu logo

Temu Nedir?

Ucuz bir ürünü paketleme fırsatı cazip görünebilir. Ancak Temu güvenilmez hizmet ve veri kötüye kullanımıyla suçlandı. ABD’li milletvekilleri bazı ürünlerin zorla çalıştırılarak üretildiği “son derece yüksek bir risk” olduğunu söyledi. Buna rağmen ülkemizde ve Avrupa’da Temu’ya ait birçok ürünün satışlarının gerçekleştiği görüldü.

Temu, çok çeşitli ağır indirimli ürünler sunan çevrimiçi bir pazar yeridir. Müşterileri platformuna çekmek için agresif sosyal medya reklamcılığı, yönlendirme teklifleri ve sürekli gümrükleme satışlarının bir karışımını kullanır.

iOS ve Android’de bulunan web sitesi veya uygulaması aracılığıyla kaydolarak Temu’dan satın almaya başlayabilirsiniz. Ancak özellikle uygulamayı indirirken dikkatli olun.

ticst

Temu Neden Bu Kadar Ucuz?

Temu’nun satın alınabilirliği büyük ölçüde iş modeline bağlanabilir. Site, doğrudan Çin’den dünyanın dört bir yanındaki müşterilere gönderim yapan satıcıları istihdam ediyor. Kar eden ve dolayısıyla tüketicilere aktarılan maliyetleri artıran aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

Çin, Avrupa’ya kıyasla düşük üretim maliyetleri ile ünlüdür. Avrupalı müşteriler, Çinli satıcılardan az çok doğrudan satın alarak alıştıklarından çok daha düşük fiyatlara erişebilirler. Temu’nun iş modeli, düşük fiyatlarıyla pek çok müşteriyi cezbettiği için işe yarıyor. Bu, kar marjları yerli perakendecilerinkinden daha zayıf olsa da, satış rakamlarının yine de para kazandıracak kadar yüksek olduğu anlamına gelir.

2 2 1 1

Temu Yasal Mı?

Temu, “yasal” ve “Meşru” tanımına uygundur. Evet, Temu’daki ürünlerin çoğu gerçektir; onları yaklaşık 10 ile 14 gün içinde erişebilirsiniz.

Bununla birlikte, Temu’da sipariş ettiğiniz tüm teknoloji ürünleri, ürün listelerinde mavi bir onay işareti olmadığı sürece marka değildir. Dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler gibi ürünleri satın alabilirsiniz, ancak bunlar daha az bilinen üreticilerdendir.

ticart

Türkiye’de Temu’ya Ek Vergi Uygulaması

Temu hakkında bazı bilinmesi gerekenlik aktardık. Ülkemizde de son dönemde Temu’dan birçok ürün getirildi. Sosyal medya üzerinden pek çok reklamı yapıldı. Ancak devlet bunlara karşı bir önlem alarak e-ticaret platformuna ek önlem aldı.

Yeni düzenleme Ağustos ayında açıklanmıştı. Limit kısıtlaması 30 dolara düşürülürken vergi daha fazla olacak şekilde artırıldı. Avrupa dışından gelen ürünler için yüzde 60 vergilendirme söz konusu oldu.

Önceki İçerikTarhana Nasıl Yapılır
Sonraki İçerikYenilikçi Tarım Teknolojileri ve Gıda Güvenliği