Apple Intelligence Nedir? Hangi Apple Cihazlarda Kullanılacak?

26
0

Apple’ın yeni etkinliğinde iPhone ailesinin modellerini tanıttı. Yeni etkinliğe sadece Apple’ın telefonları görücüye çıkmadı. Aynı zamanda teknoloji devi, yapay zeka ile ilgili ilk resmi adımını attı. iPhone 16 etkinliğinde Apple Intelligence detayları paylaşıldı.

Aylarca süren spekülasyonların ardından Apple Intelligence, asıl Haziran ayında WWDC 2024’te ön plana çıktı. Platform, Google ve Open AI gibi şirketlerden gelen üretken yapay zeka alternatif olarak duyuruldu.

1200x675 cmsv2 a7dbbc75 a02e 522c 8a0b a3f3d0e1f873 8715516.jpg

Apple yapay zeka bağımsız bir özellik değildir. Aksine, mevcut tekliflere entegre olmaktadır. Gerçek anlamda bir markalaşma çalışması olsa da, büyük dil modeli (LLM) odaklı teknoloji perde arkasında çalışacak. Tüketici söz konusu olduğunda, teknoloji çoğunlukla mevcut uygulamalar için yeni özellikler şeklinde kendini sunacaktır.

9 Eylül’de düzenlenen iPhone 16 etkinliği sırasında Apple, daha fazla bilgi paylaştı. Etkinlik sırasında Apple, Apple Watch Series 10’daki çeviriden, iPhone’larda görsel aramadan ve Siri’nin yeteneklerine yapılan bir dizi ince ayardan cihazlarına gelen bir dizi yapay zeka destekli özelliği lanse etti.

Apple ayrıca, Intelligence’ın bu sonbaharda ABD’de İngilizce olarak beta olarak piyasaya sürüleceğini ve bu yılın sonuna kadar 2025’e kadar ek dillerle daha geniş bir uluslararası kullanıma sunulacağını açıkladı. Türkçe dil desteği ise ilk sürümde yer almayacak.

9f6309d1 2p2epa9pgenu73nrcdgc

Apple Intelligence Nedir?

iPhone 16 serisi 20 Eylül’de piyasaya sürüldü. Apple Intelligence özellikleri olmadan yeni telefonlar çıkmış oldu. Apple cihazlarına iOS 18.1, iPadOS 18.1 ve macOS Sequoia 15.1 piyasaya sürülene kadar Apple Intelligence’ın kullanılamayacağıdır.

Cupertino pazarlama yöneticileri Apple Intelligence’ı markaladı: “Geri kalanımız için yapay zeka.” Platform, mevcut özellikleri geliştirmek için metin ve görüntü üretimi gibi üretken yapay zekanın zaten iyi yaptığı şeylerden yararlanmak için tasarlanmıştır. ChatGPT ve Google Gemini gibi diğer platformlar gibi, Apple Intelligence da büyük bilgi modelleri konusunda eğitildi. Bu sistemler, ister metin, resim, video veya müzik olsun, bağlantılar oluşturmak için derin öğrenmeyi kullanır.

LLM tarafından desteklenen metin teklifi, kendisini Yazma Araçları olarak sunar. Bu özellik Mail, Mesajlar, Pages ve Bildirimler dahil olmak üzere çeşitli Apple uygulamalarında kullanılabilir. İçerik ve ton istemlerini kullanarak uzun metnin özetlerini sağlamak, düzeltmek ve hatta sizin için mesaj yazmak için kullanılabilir.

apple

Apple Intelligence Hangi Cihazlarda Olacak?

Kullanıcıların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Yapılan lansmanda en son cihazlarda Apple Intelligence kullanılacağı aktarıldı. Apple işletim sistemlerinin en son grubu Temmuz ayında genel beta’ya girerken, Apple Intelligence henüz tam olarak hazırlanmadı.

Sonbahar ile beraber iOS/iPadOS 18 ve Mac Sequoia’nın genel sürümlerinin App Store’a ulaşacağı zamandır. Aşağıdaki donanım parçalarından birine sahip olduğunuz sürece yapay zeka kullanımı ücretsiz olacaktır:

  • iPhone 15 Pro Max (A17 Pro)
  • iPhone 15 Pro (A17 Pro)
  • iPad Pro (M1 ve sonraki modeller)
  • iPad Air (M1 ve sonraki modeller)
  • MacBook Air (M1 ve sonraki modeller)
  • MacBook Pro (M1 ve daha yeni modeller)
  • iMac (M1 ve sonraki modeller)
  • Mac mini (M1 ve sonraki modeller)
  • Mac Studio (M1 Max ve sonrası)
  • Mac Pro (M2 Ultra)

Özellikle, standart modelin yonga setindeki eksiklikler nedeniyle yalnızca iPhone 15’in Pro sürümleri erişim elde ediyor. Ancak muhtemelen, tüm iPhone 16 serisi Apple Intelligence çalıştırabilecek.

Önceki İçerikDijital Dönüşüm: İş Dünyasında Yeni Bir Çağın Kapılarını Aralıyor
Sonraki İçerikSağlık Teknolojilerinde Yapay Zeka Uygulamaları