Android telefonlardaki virüsler nasıl silinir

2631
0

Android için virüsler çok nadirdir, ancak az da olsa vardırlar. Telefonunuzun size hiç çaktırmadan yanlış davrandığını düşünüyorsanız, işte yapmanız gerekenler.

Yavaş performansın yanı sıra, Android virüsünün en yaygın belirtilerinden biri, web tarayıcısının bir porno sitesine yönlendiriyor olması veya tehlikeli pop-up’larla karşılaşıyor olmanızdır.

Bu gibi durumlarda yapılacak en iyi şey, tarayıcının kendi ayarlar menüsünde veya Uygulamalar ve Bildirimler> Chrome> Depolama> Önbelleği Temizle’ye giderek tarayıcı önbelleğinizi temizlemektir.

Bu, Android virüsünden kurtulmanın diğer kesin yolu olan ve Ayarlar> Sistem> Sıfırlama Seçenekleri> Tüm Verileri Sil menüsü ile mümkün olan bir sistem sıfırlaması yapmaktan çok daha radikal bir seçenektir.

Peki ya arka planda bilmediğiniz başka şeyler varsa?

Android telefonlardaki virüsler nasıl silinir

Gerçek şu ki, Android virüsleri inanılmaz derecede nadirdir. Hatalı çalışan bir aygıta genellikle kötü amaçlı yazılımlar neden olmaz, bunun yerine tüm sistemin yavaşlamasına neden olan aslında önemsiz dosyaların birikmesi ile oluşur (bir fabrika ayarlarına sıfırlama da yardımcı olabilir).

Ancak Android virüsleri var ve telefonunuzun veya tabletinizin, genellikle Google Play mağazasının sınırları dışında tehlikeli bir uygulamanın yüklenmesi ile ortaya çıkan kötü amaçlı bir yazılım bulaşmasından muzdarip olabilir – ancak Play Store da her zaman güvenli bir sığınak değildir.

Eylül 2019’da Joker kötü amaçlı yazılımının Google Play’den yarım milyondan fazla kez indirildiği doğrulandı. Virüs, şimdi kaldırılmış olan 24 uygulamada bulundu ve burada kullanıcıların bilgisi olmadan premium abonelik hizmetlerine kaydolmalarına neden oldu.

Android virus1

Bunu akılda tutarak, Bitdefender Mobile Security gibi Android antivirüs uygulamaları gerekli değildir, ancak özellikle dinlenirken ve korumanızı bıraktığınız zaman, aktivitenizi takip ederek sizi biraz rahatlatabilir. Başka seçenekler de var tabi ve aralarından en iyilerini sizler için araştırdık.

Bu tür uygulamalar sizin için bir enfeksiyonu tespit edebilir ve kaldırabilir, ancak tüm sorunun ne zaman başladığını biliyorsanız kötü amaçlı uygulamayı manuel olarak kaldırabilirsiniz. Öncelikle, üçüncü taraf uygulamaların çalışmasını durduran Güvenli moda girmeniz gerekir. Güç seçenekleri menüsünde Güvenli moda erişim seçeneğiniz yoksa, telefonu yeniden başlatırken sesi kısmayı deneyin. Ekranın sol alt köşesinde Güvenli mod görürseniz bunun işe yaradığını anlayacaksınız.

Ayarlar’ı açın ve Uygulamalar ve Bildirimler menüsünü seçin, ardından listeyi aşağı kaydırın ve tüm dramın arkasında olabilecek şüpheli uygulamaların (indirdiğinizi hatırlamadığınız veya orijinal bir Android hizmeti gibi görünmeyen) olup olmadığına bakın. Özel Uygulama Bilgisi sayfasını açmak için uygulamanın adını tıklayın.

Bu önceden yüklenmiş bir uygulama değilse, bu sayfanın üstünde bir Kaldır düğmesi görmeniz gerekir. Mümkünse buna basın. Gri renkteyse, uygulamanın büyük olasılıkla Ayarlar> Güvenlik ve Konum> Cihaz Yöneticisi Uygulamaları’ndan kaldırabileceğiniz yönetici hakları vermiş olması muhtemeldir.

Android telefonunuzda veya tabletinizde virüs silindiğine göre Güvenli moddan çıkarmak için tek yapmanız gereken cihazı yeniden başlatmaktır. Yukarıdakilerin tümünü yaptığınızı ve cihazınızın hala yavaş olduğunu varsayarsak, bunun yaşlılık örneği olabileceğini veya bilinçli yaşlandırma yapan bir yazılım güncellemesi olduğunu söyleyebilirsiniz.

Bir kez daha Android telefonunuzda kötü amaçlı yazılım kurbanı olmaktan kaçınmak için aşağıyı okuyun.

Gelecekteki Android virüslerinden ve kötü amaçlı yazılımlardan korunma

Android virus2

• Ne yaptığınızı bilmiyorsanız uygulamaları Google Play dışından yüklemeyin: Bu işlev varsayılan olarak devre dışıdır, ancak kontrol edin. Android’in son sürümlerinde, bilinmeyen konumlardan uygulama yükleme yeteneği, sistem genelindeki bir izinden uygulamaya özel bir izne dönüştü. Artık Uygulamalar ve Bildirimler> Gelişmiş> Özel Uygulama Erişimi> Bilinmeyen uygulamaları yükle bölümünde bulunur. Google Play dışında başka bir uygulama mağazasından veya bir e-postada veya başka bir iletide ek olarak gelen bir APK dosyasından bir uygulama yüklerseniz, uygulamanın yasal bir kaynaktan geldiğinden kesinlikle emin olun

• Klonlanmış uygulamalardan kaçının: Google Play’den uygulama indirmenin güvenli olacağının yüzde 99 garantisini verebiliriz, ancak oradaki uygulamalarda da kötü amaçlı kod bulundu. Bilinmeyen geliştiricilerin klonlanmış uygulamalarını veya söylediklerini yapmayan uygulamaları indirmekten kaçının

• Uygulama izinlerini kontrol edin: Bir uygulamayı nereden indirirseniz indirin, yüklemeye basmadan önce gerekli izinlerini kontrol edin. Hiçbir zaman bir uygulamaya yönetici izinleri vermeyin bu uygulamanın silinmesini önler. Gerçek bir işlem mi yoksa bir üçkağıt işi mi olduğunu görmek için çevrimiçi incelemeleri kontrol edebilir ve geliştiricinin web sitesine göz atabilirsiniz.

• Android’i güncel tutun: Android işletim sisteminin en son sürümü telefonunuz veya tabletiniz için kullanılamayabilir, ancak olabildiğince güncel olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bir sonraki yükseltmenizde, zamanında gelen işletim sistemi güncellemeleriyle bilinen bir markayı düşünün.

• Bir antivirüs uygulaması yükleyin: Android’de antivirüs yüklemenize gerek yoktur, ancak virüslerden endişe ediyorsanız size huzur verebilir ve uygulamaların genellikle başka kullanışlı işlevleri de vardır. Android antivirüs uygulamasının zaman zaman yanlış alarmlar verdiği de bilinir, ancak bir uygulamanın iyi olduğunu biliyorsanız o uygulama sizin için iyidir. Android için favori antivirüs seçeneğimiz Bitdefender, ancak mobil güvenlik yazılımı için başka seçenekler de var.

Önceki İçerikGoogle Arama Geçmişi nasıl silinir
Sonraki İçerikAndroid ve iOS için en iyi YouTube ipuçları