5 yaygın fotoğrafçılık hatası ve düzeltme yöntemleri

2541
0

Sadece farkında olmadığınız oldukça basit hatalar yapıyor olabilirsiniz. İşte beş yaygın fotoğrafçılık hatası ve nasıl düzeltileceği.

Profesyonel bir fotoğrafçı olmayabilirsiniz, ama yine de harika görünen fotoğraflar çekmeniz iyi olmaz mıydı? Bunu biraz know-how ile yapmanın yolları var. İlk seferde ideal fotoğrafı çekebilmek varken, zamanınızı defalarca yeniden çekmekle harcamak oldukça siniri bozucudur. Fotoğrafçılığa nasıl yaklaştığınıza gelince, sadece farkında olmadığınız oldukça basit hatalar yapıyor olabilirsiniz.

5 yaygın fotoğrafçılık hatası ve düzeltme yöntemleri

Bozuk Fotoğraflar

Fotoğraflarınızı yüklediğinizde onların bozuk bir görünüme sahip olduklarını görebilirsiniz. Bunun nedeni, lensin en geniş ayara yerleştirilmiş olmasıdır ve çoğunlukla geniş açılı bir ayar varsayılan ayar olarak kabul edilir. Portreler çekerken, görüntünün genişliğinden daha yüksek olması gerekir. Geniş açılı bir mercek varsayılan olarak ayarlandığında, özellikle objeniz çok yakından çekildiğinde, çok rahatsız edici olabilir.

Kameranıza bağlı olarak, bir portre ayarınız olabilir veya daha düzleştirilmiş bir perspektif elde etmek için yakınlaştırma yapabilirsiniz. Dijital yakınlaştırma özelliğine sahip kompakt bir kamera kullanıyorsanız, fazla yakınlaştırma yapmak görüntü kalitesini düşürebilir. En iyi portre fotoğraflarını çekmek için objenize yakınlaşın veya yalnızca kısmen yakınlaştırın.

Motion-Blurred Fotoğraflar

Tripodunuz olmasa bile net ve temiz fotoğraflar çekmenin bir püf noktası var. Kameraya yapılan herhangi bir titreme dikkatinizin dağılmasına neden olabilir ve sonuçlar çektiğiniz bulanık fotoğraflarda gösterilecektir. Neyse ki, yüksek kaliteli bir kamera, kamera sarsıntısının kalmamasını sağlayacak teknolojiyle donatılmıştır, ancak teknolojide en yenisine sahip olmasanız bile, bunu kendi başınıza yapabilirsiniz.

Sadece enstantane hızınızı arttırdığınızdan, fotoğraf çekerken fotoğraf makinesini çok hareketsiz tuttuğunuzdan, deklanşörü etkinleştirmek için düğmeye bastığınızdan emin olun, ancak sadece yarım basın. [1] Bu, kamera odağını kilitler. Ayrıca, fotoğrafını çektiğiniz nesnenin hareket etmediğinden ve varsa fotoğraf makinesinin sahip olduğu otomatik odaklama özelliğini ayarlayıp etkinleştirdiğinizden emin olun. Kameranızda hareketli görüntüler yakalamak için sürekli bir otomatik netleme varsa, nesneniz hareketliyse kullanmak için ideal bir özellik olacaktır.

Kırmızı göz

Çoğumuz, bir etkinliğin veya tatil toplantısının çoklu fotoğraflarını çektikten sonra sevdiklerimizi parlayan kırmızı gözlerle görmenin ne kadar can sıkıcı olduğunu biliriz. Evet, kırmızı gözü azaltmaya yardımcı olacak resim düzenleme programları var; ancak, bazen fotoğrafların çoğu göz bebeklerin siyah noktalar varmış gibi görünür. Kırmızı gözün ilk sırada yer almaması için, flaştaki ışığın gözlerden ve merceğe yansıdığından kaçınmanız gerekir.

Bu, nesnelerinizin doğrudan objektife değil, kameranızdan biraz uzak görünmesini sağlayarak yapılır. Yanlarına ya da arkanızdaki duvara biraz bakabilirler. Açı kamera lensinden daha büyükse, kırmızı göz önlenebilir. Neyse ki, birçok gelişmiş kamera, hatta günümüzdeki giriş seviye kameralar otomatik kırmızı göz azaltma özelliğine sahip. Kameranızı tanıdığınızdan ve özelliği nasıl etkinleştireceğinizi bildiğinizden emin olun.

Fotoğrafta net bir konu olmaması

Konunuza odaklanın. Yanlış odaklama, fotoğraflarınızın keskin olmamasının nedenlerinden biridir. [2] Genelde, insanların, hayvanların veya nesnelerin resimlerini çektiğimizde, görüntüyü çekerken neye baktığımızı biliyoruz. Ayrıca insanların ne görmesini istediğimizi de biliyoruz. Bununla birlikte, resim yüklendikten ve başkaları tarafından görüntülendikten sonra, gözlerini odakladığınız şey yerine görüntüdeki diğer şeylere bakmaya özendirilebilir.

İşte bir kişinin veya insanların (veya kendinizin) en çok fark etmesini istediğiniz şeyin resmini çekmenizi sağlamak için yapabilecekleriniz.

İlk önce yaklaş.

Çok uzak durup bir fotoğraftaki her şeyi yakalamaya çalışmaktan kaçının.

Nesneye veya kişiye yaklaştığınızda, kameranızdaki arka plana ve yanlara bakın ve vizörde ne olduğuna dikkat edin.

Kameranızı tam anlamıyla tanımamak

Her kameranın farklılıkları ve benzerlikleri vardır ve bir kamera satın alırken nelere bakılacağını bilmek ve her bir özelliğin neyi gerektirdiğini ve daha iyi görüntü kalitesi açısından sizin için nasıl çalışabileceğini anlamak önemlidir. El kitabını tamamen okumak için zaman ayırmak, hangi terimleri anlamadığınızı araştırmak ve her özelliği kullanarak görüntü çekmeyi denemek uzun vadede gerçekten yardımcı olacaktır. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi ayrıca, çok önemli olan görüntüleri, istenen sonuçlardan daha az hayal kırıklığına uğramadan çekerken size daha fazla güven verecektir.

İdeal görüntüler çekmek, yeni bir kamerayla başlarken bile, biraz sabır, zaman ve pratik gerektirir. Yine de yapılabilir ve yıllar boyunca muhteşem fotoğraflara sahip olmanın ödüllerini alacağınız için iyi harcanan zaman olacak!