2024 Yılının Son Güneş Tutulması Ne Zaman? Halkalı Güneş Tutulması Nedir?

62
0

Bu yıl son güneş tutulmasına az bir zaman kaldı. Doğa meraklıları ise, güneş tutulmasının Türkiye’den görülüp görülmeyeceğini merak ediyor. 2024 yılının güneş tutulması ne zaman? Türkiye’den güneş tutulması görülecek mi? Halkalı güneş tutulması nedir? Tüm bu sorulara cevapları bulabileceksiniz.

İnsanlar, 2024 yılında birden fazla doğa payına şahit oldu. Bunlardan sonuncusu ise çok yakın bir zamanda gerçekleşecek. Uzay meraklılarını yakından ilgilendiren doğa olayında güneş tutulması yaşanacak.

Yıl içinde pek çok güneş tutulması yaşanmıştı. Ancak bu sefer halkalı güneş tutulması görülecek. Bu da en nadir yaşanan doğa olayının gerçekleşeceği anlamına geliyor. Binlerce insan bu anı görebilmek için heyecanla bekliyor.

Ekran Resmi 2024 09 30 13.17.24

Halkalı Güneş Tutulması Nedir?

Yeni ay sırasında güneş, ay ve dünyanın hepsi düz bir çizgide olduğunda bir ateş halkası tutulmasının meydana gelir. Halkalı güneş tutulması, ay dünyadan daha uzakta olduğunda ve güneşe kıyasla daha küçük göründüğünde meydana gelir 

NASA’ya göre, halka şeklindeki güneş tutulması, ay doğrudan güneş diskinin üzerinden geçtiğinde meydana gelir. Ancak açı, tam tutulma sırasında olduğu gibi tüm güneşi değil, yalnızca güneşin çoğunu örter. Bunun nedeni, tutulmanın ayın yörüngesinde, tam tutulmadakinden daha uzak bir noktada olması nedeniyle meydana gelmesidir. Bu nedenle, tutulan güneşin etrafında “ateş çemberi” gibi görünen parlak bir halka bırakır.

halkali gunes scaled

Güneş Tutulması Ne Zaman Gerçekleşecek?

Halkalı güneş tutulması, bu hafta gerçekleşecek. Ekim için tutulma görülecek. Güneş tutulması 2 Ekim 2024’te gerçekleşecek. Ay, bu astronomik olay sırasında güneşin önünden geçecek ve bir “ateş halkası” oluşturacak. Bu yılki tutulmanın güneşin %93’ünü kaplayacağı uzmanlar tarafından belirtildi. 

Aynı zamanda güneş tutulması 7 dakika ve 25 saniye gibi önemli ölçüde daha uzun bir süre boyunca görünür olacak. Bu süre son yıllarda en uzun tutulmalardan birine işaret ediyor.

Güneş Tutulması Türkiye’den Görülecek mi?

2024 yılının son doğa olayında Türkiye’de yaşan doğa bilimciler mahrum kalacak. Güneş tutulması, Türkiye’nin herhangi bir yerinde gözükmesi mümkün olmayacak.

Halkalı Güneş Tutulması Nerelerde Görülecek?

2 Ekim’de, Güney Yarımküre’nin bazı bölgelerinde görülebilecek nadir bir halka güneş tutulması olacak. Bu tutulma, ay güneşin önünden geçerken çarpıcı bir “ateş halkası” görüntüsü sağlayacaktır.

Güneş tutulmaları genellikle yılda iki ile beş kez, Dünya’nın bir yerinde meydana geliyor. Bu güneş tutulması ise Latin Amerika kıtasında belirgin olacak. Paskalya Adası ve Güney Amerika’da Şili ve Arjantin’in güney kısımlarında net olarak görülecek.

Halkalı Güneş Tutulması Ve Olayı
Halkalı Güneş Tutulması Ve Olayı
Önceki İçerikAkıllı Binalarda Enerji Yönetimi ve Verimlilik
Sonraki İçerikSivilce Nasıl Geçer?