yapay zeka – insan davranışını taklit etmek, benzeştirmek ve ya modellemek amacıyla bilgisayar programları geliştirmek, yapay zeka’dan beklenen işlevdir. Klasik bilişim, verileri çözüm algoritmaları sayesinde sıralı olarak işlerken, suni zeka doğrudan simgeleri kullanır: bunlar yalnız somut nesneler veya bir ses ya da görüntü işaretinin biçimi benzeri nesne izleri değil, aynı sürede fikirler, kavramlar, işlem dizileri vb’dir. Bu simgesel veya nesnelerle programlama, bilginin bildirici ya da betimleyici yanlarına öncelik verir; oysa bilginin işlenmesinde ortaya konan probleme hızlı bir çözüm bulmak için bulgusal (araştırarak bulmak anlamında) işlem dizilerinden yararlanılır.
Klasik bilişimde, çözümleyici programlayıcı, karşısına gelen derdi bilgisayarın yürütebileceği bir program şeklinde kodlamadan öncelikle, bileşenlerine ayırır; suni zeka uzmanı – tanıyıcı- ise, ayrıcalıklı bir biçimde us yürütür: ilk yaklaşımda çözmeyi bilmediğim bir problemim var. işte ilgili alanda etkili olan kanunlar ve işte olgular. Bilgisayar çözümü bulacak ve bu derdi hangi yoldan çözdüğünü bildirecektir. Bu yaklaşım, kişinin us yürütme biçimini önceden biçimselleştirmeyi gerektirir ve bu yapay zeka tekniklerine yakıştırılan bilgi mühendisliği ve ya tanıma mühendisliği nitelemelerini, doğrular, ileri aşamadaki araştırmalar, nöron ağlarına -çalışması beynin çalışmasını taklit etmeye yönelik çok fazla işlemcili yapılar ve bulanık mantığa yönelmektedir; burada bulanık mantık, insanın karar alma mekanizmasının özelliğini yapan belirsizlik ve karmaşıklık yanını düzelterek insan-makine ilişkisini daha basit anlaşılır kılan bir yazılım yöntemidir.
suni Zeka Nedir meselesinde Bilgi
suni zeka’nın en somut uygulamaları profesyonel sistemlerdir; bu sistemler, bir aşırı alanda alınması gereken kararlarda, uzmanların o alandaki bilgilerini bellekte saklayabilen kararların alınmasına destekçi olan yazılımlardır. Bunların kullanımı endüstri de dahil olmak üzere bankacılıktan, maliyeye ve hatta tıbba varıncaya kadar, çok sayıda alanı kapsar.